Чи безпечна харчова конвеєрна стрічка
Відмінність харчової стрічки від інших типів полягає в її суворій відповідності стандартам НАССР, ISO 9001 та FDA, що вказують на безпеку контакту продуктів харчування з матеріалом. Також конвеєрна харчова стрічка має наступні особливості:
- стійкість до температурних перепадів – залежно від виду конвеєра, діапазон безпечних температур становить від -60°С до +200°С;
- стійкі до впливу харчових барвників, жирів;
- не втрачають властивостей від потрапляння на них засобів дезінфекції;
- виробляються в масло- та теплостійкому виконанні з різною структурою.
Створюється стрічка транспортерна харчова із безпечних матеріалів, у складі яких відсутні токсичні компоненти. Робоча сторона легко очищується від забруднень. Застосовуються для транспортування всіх видів продуктів – фруктів, овочів, м'яса, птиці, риби, випічки, готових страв у ресторанах та формування продуктового кошика у магазинах.
Які бувають транспортерні стрічки для харчової промисловості?
Випускається харчова конвеєрна стрічка в кількох варіаціях. Вид залежить від типу матеріалу, який використовується при виготовленні:
- Бавовняні. Пристосування не твердіють при -60°С, не деформуються аж до максимальної температури +200°С. На поверхню не так липне тісто, у матеріал не проникають жири, кислоти та харчові добавки, тому вироби часто зустрічаються у хлібопекарнях, кондитерських.
- ПВХ. Найдоступніші за ціною, їх температурний діапазон від -10°С до +60°С. Придатні для застосування на похилих транспортерах, є позиції з шорсткою поверхнею та поздовжніми напрямними з боків.
- Поліуретанові. Така стрічка харчова буває двох та трьох шарів. Багатошаровість наділяє її міцністю, високими зносо- та вологостійкими властивостями. Експлуатація можлива за +110°С при регулярному динамічному навантаженні. Використовувати поліуретановий виріб у цехах із температурою нижче -18°С не можна, оскільки матеріал втратить еластичність, стане крихким.
- Фетрові. Мають великий експлуатаційний термін, гнучкість, вологовідштовхувальні властивості. Стрічки з фетру не схильні до розтягування в довжину, стійкі до високих температур та порізів. Властивості матеріалу визначають його сферу застосування – кондитерські та хлібобулочні підприємства.
- Комбіновані. Це окрема серія з додаванням до складу поліефіру, термопластичного поліуретану або термопаперу, що підвищує стійкість до води, масел, інструментів.
Ще кращими характеристиками наділені силіконові вироби, але вони й найдорожчі.
Підібрати та купити харчові транспортерні стрічки за невисокою вартістю пропонує компанія Євро-Белт, яка спеціалізується на постачанні в Україну конвеєрних стрічок, що комплектують конвеєрну техніку. Замовити можна вироби різної товщини, фактури та типу від найкращих брендів зі Словенії, Болгарії, Китаю.